Followers

Thursday, March 29, 2012

Tere Naal Love Ho Gaya (2012)


Ritesh Deshmukh tidak mampu untuk membawakan sebuah kisah cinta yang menarik untuk kisah ini. Pada pandangan aku, lakonannya lebih baik berada dalam komedi seperti filem filemnya terdahulu. Menjadi si romantic memerlukan kehebatan yang lebih. Malangnya, Ritesh nampak lebih banyak menonjol untuk komedinya berbanding romantikanya yang diperlukan untuk menjadi si jejaka yang menjadi tangisan hiburan penonton Hindustan.

Jeene De dan Piya Ore Piya antara trek yang cukup menarik. Pengarah muziknya mungkin baru di telinga aku, tetapi gubahannya memang cukup syahdu, walaupun suara penyanyi latar memang nampak pelik sangat dengan gaya Ritesh Deshmukh.

Persembahan filem ini nampak mampat dan bermula dengan pantas. Berjenaka sampai imbangan ceritanya hilang dan romantika tak dapat dibuka. Di bahagian kedua, kejutan yang menjadikan twist filem ini masih tidak mampu untuk mengangkat kehebatan lakonan si heroin dan menjadikan rata rata bahagian filem ini mendatar dan hanya komedi tahap senyum. Walaupun begitu, aku rasakan Tere Naal Love Ho Gaya bukanlah cerita cinta saja. Ianya tentang keazaman untuk berubah dan juga tentang kesedaran. 

Tere Naal Love Ho Gaya mengisahkan bagaimana Viren (Ritesh Deshmukh) yang terpaksa mengharungi satu adventur apabila duit miliknya (yang disimpan dalam teksinya) hilang apabila Bhatti (Tinnu Anand), ayah kepada Mini (Genelia Deshmukh) menjual teksi roda tiganya. Dijadikan cerita, semasa Viren mengamuk, Mini mengambil peluang ini untuk lari dari pernikahan tanpa relanya. Bermulalah pengembaran Mini dan Viren dan berputik cinta. 

3/5

Sunday, March 25, 2012

MTV - I'll Do The Talking (film: Agent Vinod)

Saturday, March 24, 2012

MTV - Jeene De (film: Tere Naal Love Ho Gaya)

Monday, March 19, 2012

Desi Boyz (2011)


Gabungan Akshay Kumar dan John Abraham ini pada aku kurang memberikan semangat yang ingin disampaikan. Pada aku, walaupun Desi Boyz sebuah masala asli India dengan setting di kotaraya luar India, aku rasakan idea modernisasi itu tidak masyuk untuk kepala aku. Walaupun begitu, tidaklah aku katakana Desi Boyz sebuah drama bosan, tetapi aku hanya mengatakan, janganlah mengharapkan sesuatu yang luar biasa dalam filem ini. 

Sebuah filem komedi arahan Rohit Dhawan dengan bintang bergemerlapan Akshay Kumar, John Abraham juga heroin pojaan Deepika Padukone. Desi Boyz mengisahkan bagaimana dua orang sahabat yang berbeza taraf pendidikan terpaksa menghadapi kemelut apabila dibuang kerja akibat krisis ekonomi. Dek kerana terdesak, mereka akhirnya menjadi gigolo di Desi Boyz Club. Semuanya bermula dan berakhir dengan tidak sempurna. Dan ketidaksempurnaan itulah bakal diselesaikan ke penghabisan cerita. 


Music gubahan Pritam nampak menarik dan fantastic. Lagu item, Make Some Noise For The Desi Boyz memang best. Subha Hone Na De juga tidak kurang hebatnya. 

Sekali lagi, tidak perlu mengharapkan luar biasa filem ini muncul sampai terbeliak biji mata. Ianya komedi ringan yang taklah komedi sangat. Kalau dikatakan lebih berat ke arah drama pun ok jugaklah. Desi Boyz memang sebuah cerita mengenai desakan hidup, persahabatan, cinta dan juga kehidupan. Sebuah filem yang menarik untuk ditonton, jika anda meminati Akshay Kumar dan John Abraham, wahai ladies out there! 

3/5

Saturday, March 17, 2012

MTV - Do U Know (film: Housefull 2: The Dirty Dozen)

Tuesday, March 6, 2012

Players (2012)

Sesiapa yang menonton Players dan menganggap karya arahan Abbas Mustan ini adalah sebuah filem original yang punya aksi yang cerdik, dia bukanlah penonton filem yang sempurna. Tepuk tangan pada diri anda sendiri jika anda semua sedar, Players sebenarnya adalah cedokan dan juga olahan yang mirp filem The Italian Job yang pernah dibuat Hollywood. Ya, Players sebenarnya adalah seperti kulit karipap yang menerima inti The Italian Job. 

Kisah yang sama dalam dua versi, Players mengisahkan bagaimana satu rompakan mustahil tiba tiba menjadi kelam kabut apabila seorang dari ahli kumpulan sudah belot. Dan, bermula satu lagi misi setahun kemudian apabila Charlie, ketua kepada kumpulan tersebut merancang untuk melakukan rompakan ke atas rumah kaya si pembelot. Hampir sama saja ceritanya dengan The Italian Job, tetapi dengan beberapa subplot yang dikembangkan, ciplakan itu nampak samar dan sukar diterjemah. Bijak! 


Apapun, dalam kisah ini, rasanya Abbas Mustan cuba mengekalkan identity mereka apabila filem ini punya twist yang begitu banyak sampai kita sendiri tak terduga siapa salah siapa benar. Itu adalah keaslian dunia Bollywood dalam membawakan kisah popular Hollywood itu. Anda pasti dapat menduga beberapa babak yang memang asalnya dari kisah arahan F Gary Gray tahun 2003 (yang mana sebelum itu pernah diterbitkan pada 1969) terutama scene kereta Mini Coopers di akhir cerita. 

Walaupun ideanya nampak sangat sebuah remake dari idea asal, aku rasakan Players punya seksi yang jelas originalitinya. Keseksian Bipasha Basu tidak dipertikaikan lagi. Sonam Kapoor punya kecantikan memang kelu lidah mahu bicara. Musik garapan Pritam memang sederhana saja. Ho Gaye Tun nampaknya sedap didengar di telinga. Lain lain, teruk! 

Keseluruhannya, filem ini memang sebuah filem rompakan yang luar biasa dan menarik untuk disaksikan. Pertamanya, menarik untuk menonton bagaimana Abbas Mustan mencilok dan mengolah Italian Job. Keduanya, menarik untuk melihat sebuah persembahan rompakan yang memang jarang pernah dilakukan dalam sinema India. Menarik juga kerana filem ini bakal merantau ke seluruh pelusuk dunia dalam usaha menghabiskan ceritanya. 

3.5/5