Followers

Tuesday, July 31, 2012

Tezz (2012)

Priyadarshan kembali dengan sebuah filem aksi berprofil tinggi yang lasak dan padat dengan aksi. Di bawah genre aksi ini, Priyadarshan cuba untuk memaparkan isu imigran india haram yang berada di kota London yang dibawa pulang ke tempat asal. Cerita bertitiktolak dari kisah sepasang suami isteri, Aakash Rana (Ajay Devgan) dan juga Nikita (Kangna Ranaut) yang terpisah akibat status imigran mereka yang berbeza. Dari titik itu, filem ini mula membina plot aksinya, cuba untuk berHollywood. 


Apa yang terjadi seterusnya adalah siri siri aksi yang diukir sehabis Hollywood untuk membawa detik cemas dan juga insiden yang terbaik dari ladang. Kali ini, Priyadarshan mensasarkan kisah hijacking yang licik. Kisah kali ini mengisahkan sebuah kereta api yang tidak dapat berhenti akibat bom yang dipasang menjejak speed mereka sama seperti filem Keanu Reeve, Speed. Iya, mungkin inspirasinya dari situ, tetapi ceritanya mungkin berbeza. Oh ya, mengingatkan aku kepada Unstoppable jugak.


Siapa dalangnya, Aakash Rana sendiri. Dia dibantu Aadil Khan (Zayed Khan) dan juga Megha (Sameera Reddy) dalam usaha menyiapkan misi ini. Dan, si pemburu jenayah, Arjun Khanna (Anil Kapoor) adalah adiwira yang nak pencen tetapi diberi tugas besar ini terakhir kalinya. Dan, ini adalah kisah cat and mouse yang padat dan menarik untuk ditonton. 

Malangnya, sebagai filem yang berprofil tinggi yang menggunakan transportation awam untuk sebuah penggambaran, visual keretapi tampak jelas fake. Dalam beberapa babak, nampak jelas keretapi tersebut seperti sebuah keretapi mainan yang dimanipulasi. Malah, visual adegan di pusat kawalan keretapi juga nampak tidak meyakinkan. Tak mengapalah, jom balik kepada ceritanya. 


Aku rasakan cerita ini cukup padat dengan hanya memuatkan satu lagu sahaja. Dengan aksi kejar mengejar dan penyiasatan Arjun Khanna terhadap siapa di sebalik semua ini memang cukup pantas dan hebat. Walaupun digagalkan dengan visual yang tidak meyakinkan, Tezz adalah filem aksi yang cukup bertaraf Hollywood yang agak menarik untuk ditonton walaupun aku sedikit tidak selesa dengan dubbing yang dilakukan untuk beberapa karakter dalam filem ini. 

3/5

Monday, July 30, 2012

Rowdy Rathore (2012)

Daripada pengarah filem Wanted (Salman Khan), Rowdy Rathore adalah filem aksi yang memang akan menampilkan aksi aksi yang sama. Jika anda bayangkan logic akal, juga hukum fizik, korang pastinya aka mengatakan Rowdy Rathore sebuah filem yang tak masuk akal pada lagak aksinya. Tetapi itulah, Bollywood. Sesebuah filem aksi dibina untuk satu kepuasan dan bukannya untuk sebuah logika. Inilah tradisi aksi Bollywood bagi yang merindui. 


Peminat filem Tamil pastinya mengenali Prabhu Deva yang tariannya mirip Michael Jackson tersebut. Dia memang seorang pereka tari yang cukup hebat. Aku mengemari setiap koreografinya yang simple tetapi cukup unik dan cantik. Lihat saja lagu Chinta Ta Ta dan juga lain lain dalam filem ini. Cukup unik dan memang nampak seperti sebuah filem Tamil yang berbahasa Hindi. 

Aura filem Tamil hadir di mana saja dalam filem hindi ini. Ianya bagi yang tidak mengerti beza dua dunia ini, pastinya akan merasakan Bollywood dan filem Tamil sama saja. Tetapi, bagi yang tahu, pastinya akan merasakan dua dunia ini ada berbeza pada aspek tertentu. Dan, keseluruhannya, Rowdy Rathore dibikin dengan jiwa India Selatan yang cukup aku gemari. Cuma tambah Akshay Kumar untuk enjadikan filem ini sebuah filem Hindi. 

Plot Rowdy Rathore mengingatkan aku kepada Vedi (sebuah filem aksi Tamil yang pernah aku tonton suatu ketika dulu). Dua fasa filem ini,bagaimana permainannya mirip sekali. Fasa pertama filem adalah fasa gembira sehingga kepada kedatangan masalah pada akhir INTERMISSION. Selepas itu, fasa keduanya punya flashback yang panjang dan siri revenge untuk finale. Walaupun begitu, plotnya berbza sama sekali. 


Bandingkan filem ini dengan kuasa Singham, itulah Rowdy Rathore. Sebuah kisah kepolisan dan ketaatan dalam menjalankan tugas. Tetapi kali ini, kisah kepolisan ini menerima suntikan komedi yang membezakan filem ini dari filem kepolisan lain. 

Walaupun aku rasakan filem ini hebat terutama dari aksinya yang awesome!, aku dapat rasakan file mini punya fasa yang agak slow pada fasa sebelum INTERMISSION. Dengan formula klasik filem India yang punya lambakan lagu pada fasa satu, bolehlah diubati kebosanan tersebut. Manakan tidak, lagu lagu dalam filem ini kesemuanya cukup romantic dan unik. 

Rowdy Rathore mungkin bukan filem Prabhu Deva yang sempurna. Tetapi, hiburan cara Prabhu Deva tetap sesuatu yang menghiburkan untuk ditonton. Filem ini menampilkan aksi aksi yang agak ganas dan juga visual slow motion yang cukup memukau. Keseluruhannya, Rowdy Rathore memang klasik Bollywood yang agak baik. Dengan dialog yang tegas dan juga lakonan Akshay Kumar yang mantap (walaupun aku rasakan dia tak layak utk watak ini), filem ini memang masala yang tak boleh dilepaskan. 

4/5

MTV - Chammak Challo Chel Chabeli (film: Rowdy Rathore)

MTV - Laapata (film: Ek Tha Tiger)

Sunday, July 29, 2012

MTV - Chinta Ta Ta (film: Rowdy Rathore)

Saturday, July 28, 2012

Housefull 2 (2012)

Rishi Kapoor, Mithun Chakraborty dan Randhir Kapoor, nama yang tidak asing lagi dalam kumpulan veteran pelakon pelakon Bollywood. Digandingkan pula dengan pelakon pelakon muda dan terkenal masa kini yang tak perlu disebutkan lagi. Nah, legasi Housefull kali ini lebih besar skalanya, dengan plot yang lebih berselirat dan juga pening kepala. Tambah lauk masala yang agak banyak dan juga adegan kelakar cara Bollywood yang menyegarkan. 


Housefull, filem box-office Bollywood kali ini menerima plot baru, yang mana bukan bersekuel dari filem terdahulu. Jenama Housefull ini diteruskan dengan tema yang sama, dengan menampilkan setting yang hampir sama, dan juga watak watak baru yang dipegang oleh pelakon pelakon Housefull yang pertama. Dengan plot yang hampir sama binaannya tetapi berbeza ceritanya, apa yang sama yang menjadikan Housefull 2 adalah sekuel adalah kebanyakan insiden komedi filem ini berlaku di dalam rumah (walaupun rumah lain, yela sebab cerita pun lain). 

Dengan pelakon yang lebih banyak dan berganda, Housefull 2 menampilkan muka lama dari filem pertama seperti Akshay Kumar, Riteish Deskmukh, Boman Irani,. Pelakon baru untuk siri kedua ini pula ialah John Abraham, Randhir Kapoor dan juga Mithun Chakraborty dan juga muka heroin baru seperti Asin, Jacqueline Fernandez, Shazahn Padamsee, Zarine Khan. Hasilnya, karakter karakter ini dipergunakan dalam plot yang diseliratkan dan ditungganglanggang seperti sebuah puzzle dan cuba diselesaikan kisahnya sehingga akhir filem. 

Ternyata sukar untuk memberikan plot yang menjelaskan cerita ini, tetapi percayalah jika anda menonton filem ini, anda pasti tak akan bangun untuk melihat masalah yang beribu ribu dibina dalam filem ini cuba diselesaikan satu persatu dengan idea yang kelakar dan tak masuk akal. Inilah dia kehebatan dan kegilaan Housefull yang lama sudah dinantikan. Namun, semua masalah yang hampir 2 jam 30 minit ditonton ini bermula apabila dua orang bapa mahukan anaknya berkahwin dengan anak orang kaya. 


Housefull 2 adalah satu lagi level kegilaan Sajid Khan yang mana tidak bermotifkan apa apa, kecuali berhibur sampai pecah perut dengan kecelaruan yang berlaku dalam filem persebut. Inilah masala original Bollywood yang tidak mengira rasional atau logic akal. Semuanya hiburan hebat! Dengan adegan nak cabut gigi buaya lah, pastu adegan ular gigit tanganlah, dan macam macam lagi, serius filem ini memang kelakar. 


Walaupun lagu Pritam yang unik hanyalah Papa To Band Bajaye. Musiknya nampak mirip kepada sebuah lagu klasik yang digubah oleh Pitbull untuk dimasukkan dalam lagu Bon Bon. Tetapi, ianya tetap sebuah muzik asli dan original. Mungkin Pritam cuma terinspirasi dari lagu Pitbull tersebut. Namun, Right Now dan Anarkali juga tak kurang hebatnya. 

Keseluruhannya, filem ni hilarious dengan plotnya yang gila. Dengan gandingan pelakon pelakon superstar yang ramai, Housefull 2 pastinya memberikan persembahan original Bollywood yang tidak mengenal logic fizik dan kimia. Sekadar untuk berhibur dalam sebuah filem komik komedi yang sempurna, Housefull2 disarankan buat peminat Bollywood semua.

4.5/5

Friday, July 27, 2012

MTV - Banjaara (film: Ek Tha Tiger)

Saturday, July 21, 2012

MTV - Papa Toh Band Bajaye (film: Housefull 2)

Friday, July 13, 2012

MTV - Jism (film: Jism 2)

MTV - Mashallah (film: Ek Tha Tiger)