Followers

Saturday, July 9, 2011

7 Khoon Maaf (2011)


Sebuah lagi persembahan mantap Priyanka Chopra. Pada aku, dalam masa masa pelakon baru tengah mencanak naik dan dengan filem filem yang dibarisi pelakon pelakon yang entah ceruk mana pun tak dikenali, Priyanka adalah antara aktres yang masih mampu bertahan dalam filem filem generasi baru. Sedangkan pelakon lain sudah mula mengundurkan diri memberi ruang kepada filem hindi model baru kepada pelakon terkini, Priyanka Chopra membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk meneruskan kariernya dalam industry.

7 Khoon Maaf adalah sebuah filem romantic thriller. Sebuah garapan yang cukup sinematik dan begitu menarik untuk ditonton. 7 Khoon Maaf mempertaruhkan Priyanka sebagai Susanna, seorang wanita misteri yang hidupnya bergelumang dengan pelbagai lelaki. Ternyata, tulisan Matthew Robbins dan Vishal Bhardwaj ini memang sinematik, cukup rencah dan memang luar biasa pada persembahan. Karya arahan Vishal Bhardwaj yang boleh dipuji.

Susanna Anna-Marrie Johannes, itu namanya. Kisahnya luar biasa. Susanna berkahwin dengan 7 orang lelaki yang mana setiap lelaki yang dikahwini akan mati dibunuh selepas mereka berkahwin. Kisah sebenarnya berkisar tentang keinginan Susanna itu sendiri yang menyebabkan jiwanya kacau bilau dan kisah perjalanannya mencari cinta sejati. Siapakah pembunuh ketujuh tujuh suami Susanna, jawapannya ada dalam filem ini.

7 Khoon Maaf merupakan sebuah filem yang menyentuh kesemua kehidupan masyarakat India. Aku menyukai bagaimana penterjemahan Susanna’s Seven Husbands oleh Ruskin Bond ini dilakukan.Watak karakter suami suami dari lakonan Irfan Khan, John Abraham, Naseruddin Shah, Nitin Mukesh dan lain lain. Semua karakter ada nilai masyarakat yang ditonjolkan.

Keseluruhannya, menonton 7 Khoon Maaf bukan sebuah roller coaster yang membosankan. Thrillnya sederhana namun mampu untuk membuatkan penonton menonton sampai habis. Lakonan Priyanka Chopra terbaik. Malah, Nitin Mukesh sebagai Major Edwin Rodrigues juga antara yang menyerlah dalam filem ini.

Filem ini antara yang terbaik dari Priyanka Chopra. Sebuah filem generasi baru yang mengungkap kisah cinta dan pencarian cinta sejati vs. cinta nafsu.

4.5/5

2 comments:

RojakPunya.blogspot.com said...

tumpang tanya, cerita ni masih kekalkan tradisi nyanyi lari sana sini?

Jeff Lee said...

I suka filem Bollywood, jadi I pasti akan pulang ke blog ini.