Followers

Tuesday, March 1, 2011

Tees Maar Khan (2010)


Fuh, karya ketiga Farah Khan (selepas Main Hoon Na dan Om Shanti Om). Ternyata koreografer terkenal Bolly ini nampaknya sudah tahu menghasilkan filem berkualiti (pada awalnya dibantu rakannya, juga pengarah Karan Johar). Tees Maar Khan nampaknya komedi yang cukup menarik. Walaupun ianya adalah komedi yang cuba mengkritik industri perfileman (hampir sama seperti idea Om Shanti Om), Tees Maar Khan meyakinkan. Ideanya superb. Memang mega lawak, mega filem dan mega dalam segala galanya. Apa yang penting kali ini, Farah Khan bertindak sebagai koreografer tarian juga pada masa yang sama pengarah lakon.

Jika Om Shanti Om lebih klasik, Tees Mar Khan nampak lebih kepada komedi slapstick yang fiksyen. Mengisahkan Tees Maar Khan, pencuri ala ala Robin Hood yang paling digeruni kerana kebijakannya melepaskan diri daripada pihak polis. Rancangan TMK kali ini adalah untuk menyeludub barang antic kerajaan India atas arahan Johri Bersaudara yang akan dipindahkan dari satu kawasan rahsia dan melalui sebuah perkampungan terpencil menggunakan keretapi khas. TMK yang bijak akhirnya merekrut seorang pelakon gila award dan adiknya Anya (Katrina Kaif) dan merancang untuk rompakan terbesar ini. Apa yang terjadi adalah sesuatu yang istimewa, hanya di Tees Maar Khan.

Keseluruhannya, Tees Maar Khan beautiful pada first half. Impak komedinya menjadi. Aku suka karakter Johri Bersaudara yang very cantik dialongnya. Namun, second half (adegan subplot hantu tanpa kepala dan seterusnya) nampak sedikit kacau bilau. Tetapi, adegan heist yang memang kreatif nampak menyelamatkan keadaan. Visual memukau. Muzik Vishal Shekar menakjubkan. ‘Sheila Ki Jawani’ is a very naughty track. Love to watch the sexy Katrina Kaif. Masyuk!!! Apapun, keseluhannya muzik file mini begitu catchy. Title track Tees Maar Khan pun kreatif. Keseluruhannya, lagu filem ini baik.

Apa yang aku suka tentang Farah Khan adalah penghormatannya kepada aktor veteran dalam semua filemnya. Dalam filem ini korang akan dapat lihat cameo khas dari Salman Khan. Di akhir filem, seperti biasa dalam Main Hoon Na dan Om Shanti Om, semua kru diberi peluang untuk masuk dalam filem. Satu perkara yang aku puji kerana tidak ada lagi filem yang meletakkan hampir 15 minit untuk satu sesi kredit yang tak penting pun untuk keuntungan wayang. Apapun, Tees Maar Khan berbaloi untuk ditonton. Lakonan Akshay Kumar yang antara terbaik.
4/5

2 comments:

ezaty said...

macam best ja cerita ni. tw x kat mana nk download cerita ni?

abglan said...

Ngeh ngeh.. terjebak skali dengan citer nie sbb wife dok layan.. memang kelakarpun. Baru lahir dah buat perangai mencuri budak nie kui kui kui