Followers

Tuesday, June 15, 2010

Veer (2010)

Filem ni mengecewakan. Tidak seperti aku harapkan. First impression aku mengenai epik ini adalah ianya akan menandingi Asoka yang pernah dibintangi seorang Khan. Namun, meleset sungguh. Namun, papepon, mehlah aku bawak tengok ape ada dalam filem epik arahan Anil Sharma nih.
Veer adalah mirip Gladiator, sebuah filem Russell Crowe dari hollywood. Namun, nampaknya Veer cuba menjadikan satu lagenda yang entah betul atau tidak ini menjadi lebih hebat dari filem barat itu dengan storyline ala2 Titanic and kisah dua darjat yang cukup sinonim dengan Bollywood. Malangnya, cantuman kisah2 ini pada aku tidak berjaya mengangkat sejarah atau lagenda ini dalam satu posisi yang stabil dalam Bollywood.
Veer mengisahkan perjuangan satu kaum barbarian yang dihalau dari tanah mereka sendiri selepas India dijajah British. Kaum Pindaris adalah kaum Veer. Mereka menentang kejahatan dan ketamakan Madavgarh (Jackie Shroff) dengan satu plan licik; menghantar Veer untuk bekajar ilmu Barat untuk menentang sistem Barat. Namun, cinta berputik antara Veer dan Puteri Yashodhara (Zarine Khan), anak kepada Madavgarh.
Plot tampak kemas malangnya tidak diadun dengan penceritaan yang cukup mendebarkan. Awal2 penceritaan, penonton didedahkan dengan babak perang yang hebat, dan beberapa jam seterusnya, adalah kisah cinta yang cukup tidak menggambarkan title yang digunakan. Namun, 1 jam terakhir adalah cukup baik, babak konfrontasi antara Veer dan Zarine Khan memang kemas. Aku suka adegan gladiator dimana Puteri Yashodhara memilih bakal suami. Gempak siot.
Musik Sajid Wajid sederhana. Tiada lagu betul2 masuk kalbu. Namun, pujian harus diberikan kerana keberanian menggunakan alatan baru dalam muzik yang menjadikan muzik nampak lebih dekat dengan zaman yang digambarkan.
Lakonan Salman Khan, sederhana. Namun, adakala dia berjaya membawa karakter dengan baik. Karakter Veer nampak tidak stabil. Ada kala dia terlalu lemah, adakala terlalu bergaya sehinggakan aku tidak tahu bagaimana hendak menggambarkan kredibiliti Veer. Zarine Khan nampak gah pada lakonan filem ini. Jackie Shroff memang profesional. Mithun Chakraborthy pun sama.

Pendek kata, sesuai buat peminat Salman Khan!

4/5

DOWNLOAD FILEM INI DI SINI: http://watchingmovieonline.blogspot.com/2010/05/veer-2010-hindi-dvdrip.html

No comments: